Τα Λουτρά Υπάτης είναι χωριό του Νομού Φθιώτιδος στους πρόποδες της Οίτης. Αποτελούν δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Λαμιέων και έχουν 645 κατοίκους , ενώ απέχουν 18 χιλιόμετρα από τη Λαμία και 11 χλμ. από τον σιδηροδρομικό σταθμό Λιανοκλαδίου .Την ονομασία τους την οφείλουν στα ιαματικά λουτρά που λειτουργούν στον οικισμό, η οποία δημιουργήθηκε ως λουτρόπολη στα τέλη τ ου 19ου αιώνα.
Τα Λουτρά της Υπάτης είναι σήμερα μια μικρή αλλά ολοκληρωμένη πόλη, μια λουτρόπολη, που δεν της λείπει τίποτα και που εξασφαλίζει άνετη και ευχάριστη διαμονή στους επισκέπτες της.
Η λουτρόπολη δίνει την εντύπωση αγροτικής περιοχής περιφερειακά. Οι γεωργικές και κτηνοτροφικές ασχολίες εξακολουθούν να ακμάζουν, ιδιαίτερα στους οικισμούς της και στα γύρω χωριά.
Πιο κεντρικά, όμως δίνει μια εντελώς διαφορετική αίσθηση. Αρκετά είναι τα σύγχρονα σπίτια με όλες τις ανέσεις, όπου συστηματικά ενοικιάζονται δωμάτια σε λουόμενους και παραθεριστές με καταλληλότητα εγγυημένη. Τα ξενοδοχεία, από τις μικρές αλλά οργανωμένες πανσιόν, ως τα σύγχρονα κτήρια, όλων των κατηγοριών, ανέρχονται σήμερα σε αρκετές δεκάδες. Τρία ? τέσσερα μάλιστα σώζονται από τα τέλη του περασμένου αιώνα και δίνουν ένα αλλιώτικο χρώμα στην λουτρόπολη.Για τις μετακινήσεις του μπορεί ο επισκέπτης να χρησιμοποιήσει ταξί (το γραφικό αμαξάκι δεν υπάρχει πια), ενώ υπάρχουν λεωφορεία που συνδέουν τα Λουτρά Υπάτης με τη Λαμία, κάθε μια περίπου ώρα.
Στο κέντρο της κωμόπολης βρίσκει κανείς οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί στα παντοπωλεία, στα εστιατόρια, στα περίπτερα και κάθε πρωί στην παραδοσιακή λαϊκή αγορά, όπου αγρότες και αγρότισσες φέρνουν ολόφρεσκα από τους κήπους τους λαχανικά και φρούτα.
Αρκετά είναι τα εστιατόρια, οι ταβέρνες και οι ψησταριές, κεντρικά και απόκεντρα, καθώς και στα γειτονικά χωριά. Δε λείπει ούτε το βραδινό νεανικό στέκι για τα ανήσυχα νιάτα. Και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας στα καφεζαχαροπλαστεία, κάτω από τα πλατάνια και με ένα ολάνθιστο πάρκο να απλώνεται μπροστά, μπορεί μια συντροφιά να περάσει αξέχαστες ώρες γλυκιάς ξεγνοιασιάς.
Και όποιος έχει όρεξη για μακρινούς περιπάτους και για εκδρομές, βρίσκεται πράγματι εδώ σε μια πολύ κατάλληλη γεωγραφική θέση για να κινηθεί προς διάφορες κατευθύνσεις και ιδιαίτερα προς τα ορεινά της Οίτης.
Σε όμορφους οικισμούς όπως το πολύ ορεινό Νεοχώρι, το ψηλότερο στην Οίτη, και άλλα γειτονικά χωριά, στο φημισμένο Μοναστήρι του Αγάθωνα με τα πολλά αξιοθέατα, στην Υπάτη και πιο πάνω στην Οίτη, στις εκτάσεις που έχουν ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός, με τα πανύψηλα έλατα και τα κρύα νερά, και με την ανεπανάληπτη ποικιλία των τοπίων. Σε μικρή ακτίνα βρίσκονται και τόποι ένδοξοι, που σημάδεψαν στην ιστορία μας: Γοργοπόταμος, Αλαμάνα, Θερμοπύλες.
Και η θέση λοιπόν των Λουτρών Υπάτης, όπως και το δροσερό και ξηρό κλίμα τους, το άφθονο πράσινο στο περιποιημένο γενικά περιβάλλον, αναδεικνύουν τη λουτρόπολη σε μια από τις ωραιότερες της Ελλάδας. Όλα τούτα, συνδυασμένα με το πνεύμα της φιλοξενίας των κατοίκων και με όλες τις άλλες προϋποθέσεις, χαρίζουν στους αγανακτισμένους σήμερα από το θόρυβο και τη ρύπανση κατοίκους των πόλεων τις άνετες και ευχάριστες διακοπές που αποζητούν. Χαρίζουν όμως και υγεία, εξασφαλίζοντάς τους ταυτόχρονα και τούτο το πολύτιμο δώρο της φύσης, που ξεπηδάει από τα καυτά έγκατα της γης και προσφέρει ανακούφιση και γιατρειά.

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ
Τα Λουτρά Υπάτης είναι μια από τις παλαιότερες και πιο γνωστές ιαματικές πηγές της Ελλάδας γνωστές από την αρχαιότητα (4ο αι. π.Χ.) και ήταν αφιερωμένα στη Θεά του έρωτα και της ομορφιάς Αφροδίτη. Τα νερά της πηγής των Λουτρών Υπάτης θα πρέπει να ανάβλυσαν από μεγάλη σεισμική δόνηση μετά το 427 π.Χ. γιατί ο σπουδαιότερος αρχαίος Έλληνας σεισμολόγος, ο Δημήτριος ο Καλλατιανός, περιγράφοντας το μεγάλο σεισμό του 427 π.Χ. στη Φθιώτιδα, δεν τα αναφέρει, ενώ μνημονεύει άλλες πηγές. Η λουτρόπολη αναπτύχθηκε κατά τα τέλη του 18ου αιώνα οπότε και κατασκευάσθηκε το πρώτο υδροθεραπευτήριο και τα πρώτα οργανωμένα ξενοδοχεία , το «Όρθρυς», το «Οίτη» και το «Φθιώτις», κτίρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που κοσμούν την περιοχή. Αργότερα, περί το 1930 κτίζεται το «Πηγαί» καθώς και τα ξενοδοχεία «Υπάτη» και «Λαμία». Το 1960 κατασκευάστηκε ένα πρότυπο υδροθεραπευτήριο με σύγχρονες εγκαταστάσεις, θεωρούμενο το τελειότερο στη χώρα και άρχισε τη λειτουργία του.

 

Ιαματική πηγή Λουτρών Υπάτης

 

Στο οικοσύστημα του όρους Οίτη και δυτικά της Λαμίας  βρίσκεται η ιαματική πηγή των Λουτρών  Υπάτης.

Τα νερά ανάβλυσαν πιθανόν μετά από μεγάλο σεισμό το 427 π. Χ. Σε μια από τις πέτρες που σώζονταν μέσα στην πηγή ήταν γραμμένο το όνομα Αφροδίτη, το οποίο μαρτυρά ότι ήταν αφιερωμένη στη θεά της ομορφιάς.

Σ` ένα περιβάλλον εξαιρετικό με άφθονο πράσινο και κλίμα ήπιο ,ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει άνετες διακοπές, να βελτιώσει την υγεία του και βέβαια να τις συνδυάσει με επισκέψεις στην Οίτη και τον Εθνικό Δρυμό.

Η θεραπευτική αξία των ιαματικών νερών είναι μοναδική, γιατί είναι ταυτόχρονα οξυανθρακούχα και θειούχα.

Στα Λουτρά της Υπάτης γίνεται υδροθεραπεία για διαταραχές και ενοχλήσεις της καρδιακής λειτουργίας, υπέρτασης, ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, ημικρανίες και χρόνιες παθήσεις του νευρικού συστήματος.

clip_image004

 

clip_image003

 

clip_image002